NOVOSTAVBA DOMU USEDLOSTI BUDKOVICE

MÍSTO
KLIENT
AUTOR
 
STUDIE
PROJEKT
REALIZACE

Budkovice
soukromá osoba
Petra Hlaváčková
Michaela Chvojková
2018
 
 

00 blokarchitekti budkovice vedle textu

 

Řešení domu vychází z požadavků investorů na vytvoření rodinného víkendového sídla v přírodě. Pozemek se nachází v malé vesnici Budkovice. Nabízí krásné výhledy do kraje a leží asi 1 km na severozápad od Pertoltic. V údolí jihovýchodně od osady protéká Ostrovský potok, který je přítokem řeky Sázavy.

Na místě jsou v současné době 3 stavby – stodola a dva klasické vesnické domy obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou. Návrh počítá s demolicí domu v levé části souboru a nahrazením novostavbou, která polohou a tvaroslovím na původní dům navazuje.

Tvar domu vychází z klasického vesnického patrového domu obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou. Ve východní části je hmota v 1NP „vykousnuta“ pro částečně krytou terasu navazující na obytnou část. Směrem do údolí v západní části je do střechy vsazen vikýř, který pomáhá vytvořit prostorový komfort ve dvou pokojích v podkroví. V západní části je uvažováno s lehkou konstrukcí pergoly.

Do domu se vstupuje z východní strany, z venkovního prostoru dvora, který je ohraničen stávající stodolou a protilehlým domem. V přízemí se nachází obytná část domu s kuchyní a je částečně otevřená do krovu. Z obytné části se vchází na nově budované schodiště vedoucí do sklípku, který si investoři přejí zachovat v rozsahu stávajícího stavu, bez zásahů. V 1NP se dále nachází ložnice, úložné prostory, sociální a technické zázemí. Od vstupu je možné projít příčnou chodbou na západní terasu.

V podkroví domu se nachází dva pokoje, koupelna a úložný prostor. Směrem do obytné části je umístěna pracovna, která je s obytnou částí v 1NP prostorově propojena. Patro je přístupné schodištěm, které je situováno ve střední části domu a které přirozeně odděluje obytnou a soukromou část domu v 1NP.

 

01 blokarchitekti budkovice exterier

02 blokarchitekti budkovice interier

03 blokarchitekti budkovice interier

04 blokarchitekti budkovice interier

05 blokarchitekti budkovice interier

06 blokarchitekti budkovice interier

07 blokarchitekti budkovice interier

08 blokarchitekti budkovice situ

09 blokarchitekti budkovice situ

10 blokarchitekti budkovice pudorysy

11 blokarchitekti budkovice rezy

12 blokarchitekti budkovice rezy

13 blokarchitekti budkovice rezy